Élelmiszerlogisztikai kisokos a DACHSER-től
90 000 tonna áru, 40 000 küldemény, 2,5 millió kilométer: a DACHSER Food Logistics Budapest élelmiszerlogisztikai teljesítménye számokban. Mint minden szektorban, a német hátterű szállítmányozási szolgáltató az élelmiszerlogisztika terén is kiválóságra törekszik, mind a minőség, mind a megbízhatóság tekintetében. Lássuk, melyek az élelmiszerlogisztikai szektor legkomolyabb kihívásai és érdekességei! A kérdések megválaszolásában a DACHSER Food Logistics üzletágának vezetője, Darvasi Árpád volt a segítségünkre.
1.) Melyek a legfontosabb dolgok, melyekre figyelni kell az élelmiszerek raktározása és szállítása során?
A legfontosabb szempont minden élelmiszer kezelése során a higiénia és a hőmérséklet. Komoly elvárásoknak kell megfelelniük a beszállítási, raktározási, szállítási folyamatok során, hiszen – különösen a hőmérsékeltérzékeny áruk esetén – minden ponton biztosítanunk kell a hűtött környezetet, hogy az általunk kezelt áruk minősége kifogástalan maradhasson. Gondoljunk csak bele, hogy akár egy egyszerű átrakodás során is milyen fontos a hőmérséklet, ha mondjuk tejtermékekről vagy akár húskészítményekről van szó.
2.) Milyen típusú árukról, árucsoportokról van szó?
A raktárak polcain ne csupán konzerveket képzeljünk el hosszú sorokban. Hűtött környezetet nem igénylő (általában úgy nevezett kettős csomagolású élelmiszerek), illetve hűtést igénylő árutípusok szerint csoportosítjuk a termékeket, melyek között tej-, hús- és édesipari termékeket, valamint alapanyagokat és késztermékeket tárolunk és szállítunk, melyeket 2 és 7 fok közötti hőmérsékleten szükséges kezelni – a folyamat minden egyes pontján.
3.) Hogy képzeljük el egy bizonyos termék útját a gyártótól az áruházak polcáig?
Képzeljünk el egy hőmérsékletérzékeny árutípust, például egy doboz gyümölcsjoghurtot. A tartalma hűtésre szorul, míg csomagolása érzékeny, könnyen sérül. A joghurtok általában raklapokra helyezve, fóliázva kerülnek a hűtött raktárba, természetesen megfelelő hőmérsékletre hűtött kamionokon. A pakolás szintén hűtött térben zajlik, hogy a hőmérsékletkülönbség véletlenül se rontson a minőségen. A raktárból ismét hűtött kamionra, majd az ügyfél kérésének megfelelő időpontban (akár hét végén is) az áruházak polcaira kerülnek.
Branch manager, DACHSER Food Logistics Budapest
4.) Milyen trendek és ügyféligények jellemzik jelenleg az élelmiszerlogisztikát?
Az ügyfelek igényei és a trendek összevágnak: jelenleg minden szektorban, ahogy nálunk is, a komplex szolgáltatásokat keresik: import és export, raktározás, hozzáadott értékű szolgáltatások, terítés, illetve a gyűjtőszállítmányozási szolgáltatásaink a legnépszerűbbek. Ami pedig alapjaiban határozza meg a trendeket az a könnyű elérhetőség, az intelligens IT szolgáltatások, a folyamatos nyomonkövethetőség.
5.) Mi az a European Food Network, és hogyan segíti azt, hogy az asztalunkra kerülő ételek frissek és finomak legyenek?
A European Food Network egy európai gyűjtőáru-fuvarozási hálózat, amely egységes, országokon átívelő szabványokkal biztosítja szolgáltatásainak folyamatosan magas színvonalát. Európa-szerte 30 telephelyen szolgálják ki az élelmiszeripari gyártók, kereskedők, valamint a gasztronómiai szolgáltatók igényeit. A DACHSER e hálózat tagjaként minden körülmények között garantálja a kimagasló minőséget. A folyamatok standardizálásával, valamint egységes informatikai és higiéniai szabályokkal gondoskodnak a megbízhatóságról, arról, hogy az üzletek polcaira, majd a mi asztalainkra friss és ízletes termékek kerülhessenek.
6.) Mióta működik a DACHSER Food Logistics logisztikai központ Budapesten?
Budapesti, Jászberényi úti saját tulajdonú telephelyünkre 2017-ben költöztünk a korábbi biatorbágyi bérelt raktárból. Ezzel a lépéssel egyre növekedő ügyfélkörünk minden igényét kielégítően folytatjuk munkánkat. A korábban rendelkezésre álló 31.000m2-es terület helyett az ügyfelek így már több mint 69.000 m2-t tudnak kihasználni.
Belföldi diszribúció: A Budapesti Food Logistics dedikált alvállalkozi flottája szigorú, központi előírások mentén dolgozik, így a minőség és a kiszámíthatóság még könnyebben garantálható. Nyugat-Magyarországon két megye, Észak-Magyarországon pedig egy megye kivételével országszerte minden munkanapon szállítunk. Testreszabott szolgáltatásaink lehetővé teszik ügyfeleink számára a termékmenedzsment teljes kiszervezését, így a teljes folyamatot ránk bízhatják.